Το θερινό σχολείο “ΔΙ.ΑΣ” με αντικείμενο το ΔΙάστημα και την ΑΣτρονομία  διοργανώνεται από το Ερευνητικό Eργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαμιέων.

Βασικοί στόχοι αυτής της δράσης, μέσα από τον ορθό επιστημονικό τρόπο, είναι να δώσει την ευκαιρία σε είκοσι πέντε (25) μαθητές/μαθήτριες Λυκείου, της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας να γνωρίσουν την επιστήμη της Φυσικής και ειδικότερα τις επιστημονικές περιοχές του διαστήματος και της αστρονομίας με τις εφαρμογές τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και μέσα από αυτές να αναπτύξουν την κριτική
σκέψη τους.

  • Η διάρκεια του θερινού σχολείου είναι τέσσερις (4) ημέρες. Τις τρεις (3) πρώτες ημέρες, τις πρωινές ώρες, θα πραγματοποιούνται διαλέξεις και πειράματα στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης. Την τέταρτη ημέρα, τις πρωινές ώρες, θα πραγματοποιούνται διαλέξεις και πειράματα στον χώρο του Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου THERMOpYlae στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» (ΚΔΕΘ) του ΟΤΕ, που βρίσκεται στη Σκάρφεια Φθιώτιδας.
  • Στο θερινό σχολείο διδάσκουν Καθηγητές και Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
  • Η δαπάνη λειτουργίας του  θερινού  σχολείου «ΔΙ.ΑΣ.» καλύπτεται  από τον Δήμο Λαμιέων και όλες οι δράσεις του παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές.